Wêz Handich/DOW/TFS geeft geen passend einde aan comeback

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 20:40

Er bestaat een bijzondere relatie tussen sport en clichéuitspraken. Niemand wordt heel gelukkig of gemotiveerd van uitspraken als “Nu is het onze beurt”, “Het kan nog” en “Lekker zo doorgaan”, maar toch zijn ze wekelijks op ieder sportcomplex in Nederland met enige regelmaat te horen. Zowel supporters als spelers en coaches hebben de neiging om hun mond open te trekken, ook al hebben ze niet iets substantieels toe te voegen.

Een ander bekend voorbeeld van clichéopmerkingen is uiteraard “Goed scherp beginnen, jongens!”. Natuurlijk is de intentie altijd om geconcentreerd aan de wedstrijd te beginnen, maar in de praktijk valt het soms allemaal net de verkeerde kant op. Zo geschiedde het op zondag 10 oktober 2021 ook op het korfbalveld in Rottevalle. Tien minuten na het startsignaal van ervaren fluitist J. Terpstra vroeg het trainerskoppel Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema de eerste time-out aan in het duel tussen Wêz Handich/DOW/TFS en KIOS. Op dat moment gaf het digitale scorebord namelijk de boekdelensprekende tussenstand van 0-7 aan. Het scherp beginnen was niet echt geslaagd. In de daaropvolgende fase keerde het tij echter, onder aanvoering van een zuivere Anne Zuiderveld in het ene vak en een efficiënte Marije Nijboer in het andere vak kroop de Ferwerda-formatie langzaam maar zeker dichterbij tot 7-9, waarna het in de fase vlak voor rust een voorsprong pakte op 11-10.

De start van de tweede helft was qua spelbeeld vergelijkbaar met de beginfase van de wedstrijd, maar ditmaal werd dit niet op een zodanige manier vertaald naar het scoreverloop. KIOS liep voornamelijk via scorende heren in het achterveld uit naar een voorsprong van twee doelpunten. In de daaropvolgende fase hadden beide teams verdedigend de zaken goed op orde, waardoor zowel de thuis- als de uitploeg weinig effectieve aanvallen wisten te produceren. Tien minuten voor tijd onttrok de ploeg van Adri Kok zich echter aan de malaise. De groenhemden sloegen op het juiste moment een gat van vier doelpunten op 16-20. Wêz Handich/DOW/TFS zette niet voor het eerst deze wedstrijd aan tot een comeback. Via Betty Jansma, Mark van der Wijk en wederom Anne Zuiderveld werd het verschil tussen beide teams geminimaliseerd, resulterend in een 19-20 tussenstand met nog twee minuten op de stopwatch van scheidsrechter J. Terpstra. In de ultieme slotfase scoorde Martijn Ziel namens KIOS op bloedstollend spannende wijze de 19-21, waarna het eindsignaal enkele tellen later klonk.

Al met al was dit een wedstrijd met twee gezichten. Enerzijds kan teruggekeken worden op een spannende pot tegen koploper en angstgegner KIOS. Anderzijds had het momentum na de inhaalrace in de eerste helft nooit uit handen mogen worden gegeven. Het vlaggenschip van Wêz Handich/DOW/TFS heeft nog geen enkele wedstrijd gespeeld waarin het niet in de slotfase nog in de gelegenheid was om te winnen, maar de spanning heeft nog niet tot veel punten geleid. De Rottevalle/Eastermar/Drachtster Compagnie-combinatie bevindt zich echter in een uitermate spannende poule waar iedere ploeg aan elkaar gewaagd is, dus dat biedt genoeg perspectief voor de resterende negen veldwedstrijden. De volgende speelronde kent een uitermate aantrekkelijk affiche, dan staat de streekderby tegen Quick ‘21/Vlug & Vaardig op het programma. Zaterdag 16 oktober zal scheidsrechter H. Bergsma om 15:30 uur voor het startsignaal fluiten in Oudega. Publiek is van harte welkom om het eerste team met haar verbale aanwezigheid te ondersteunen!