Wêz Handich/DOW/TFS verslaat OKO/BIES in beladen duel

Gepubliceerd op 3 oktober 2021 om 20:37

Het is wel erg vroeg in het seizoen om een duel te bestempelen als een degradatiekraker, maar als er geen rekening wordt gehouden met de lengte van het seizoen, dan kan het affiche OKO/BIES – Wêz Handich/DOW/TFS op zaterdag 2 oktober 2021 wel omschreven worden als een belangrijk duel in de onderste regionen van de 1e Klasse B. Voorafgaand aan de start van deze wedstrijd had de Rottevalle/Eastermar/Drachtster Compagnie-combinatie één punt vergaard, waar de tegenstander van deze dag puntloos onderaan de ranglijst terug was te vinden. Kortgezegd stond er dus iets op het spel op Sportcomplex De Olde Wierden te Opende. Bij Wêz Handich/DOW/TFS was één wijziging doorgevoerd ten opzichte week van de vorige wedstrijd: Marrit Nijmeijer maakte haar basisdebuut, zij nam de plaats over van Emma van Holsteijn.

Op het ongebruikelijke tijdstip van 17:00 uur floot scheidsrechter J. van der Veen voor het startsignaal van de wedstrijd. De Ferwerda-formatie schoot uit de startblokken en wist aan de hand van een messcherpe Anne Zuiderveld uit te lopen naar een vroege 2-6 voorsprong. Het was voor zowel de uit- als de thuisploeg geen verrassing dat de voormalig OKO-speler het gat van de korf in Opende eenvoudig wist te vinden. Na deze sterke openingsfase kwam OKO aan de hand van aanvoerder Sander Visser terug in de wedstrijd. Het restant van de eerste helft kabbelde voort, waarbij beide teams elkaar goed in evenwicht wisten te houden. Dit had een 11-12 ruststand als gevolg, waarbij het de ploeg van Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema was die met een minimale voorsprong de kleedkamer opzocht.

In de beginfase van de tweede helft hadden de duellerende achttallen weinig moeite om het ritme weer te vinden. Het spelbeeld schetste zich als volgt: OKO/BIES scoorde voornamelijk vanuit een statisch spelletje, waarbij puntspelers Sander Visser, Rianne Snip en Silko Snip de doelpunten moesten verzorgen. In vergelijking contrasteerde de speelwijze van Wêz Handich/DOW/TFS zich, aangezien hier over alle schijven en via verschillende systemen gespeeld werd en gescoord moest worden. Alhoewel de speelwijzen verschilden, bleven de gescoorde doelpunten in deze fase evenredig verdeeld over de beide teams (15-15). Halverwege de tweede helft kwam OKO/BIES voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, maar in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Juventa pakten de Friezen het initiatief snel terug. Aan de hand van een aantal zuivere afstandschoten en koelbloedige strafworpen liep de ploeg van Flokstra en Jellema uit naar een beslissend gat van vier doelpunten (16-20). In de slotfase werd de wedstrijd volwassen uitgespeeld en uiteindelijk besloten door topscorer Anne Zuiderveld, die een bijzonder creatieve pass van Hessel van der Heide tot doelpunt promoveerde. Op de stand 18-24 floot de dienstdoende arbiter voor het eindsignaal, waarna hij nog kon rekenen op de onnodige en ongevraagde kritiek van de coach van de tegenstander.

Aanstaande zondag 10 oktober staat het immer lastige KIOS op het programma. In recente jaren werd weinig resultaat gehaald tegen de groenhemden uit Ruinerwold, maar nu Wêz Handich/DOW/TFS qua doelpuntenproductie, verdedigende intensiteit en samenspel de goede weg heeft ingeslagen bestaat er meer dan genoeg vertrouwen om ook komend weekend twee punten aan het totaal toe te voegen. De steun van de fanatieke supportersschare, die in grote getale vertegenwoordigd was in Opende, heeft tegen OKO een positieve bijdrage geleverd en binnen de selectie bestaat de hoop dat deze ook volgende week weer aanwezig is op It Hagehiem in Rottevalle!