Defensief sterk Wêz Handich/DOW/TFS klopt Rigtersbleek in Enschede

Gepubliceerd op 1 november 2021 om 15:00

Liefhebbers van het veldkorfbal hebben over het algemeen een ideaalbeeld in hun hoofd van wat de veldcompetitie hoort te zijn: kwalitatief hoogstaand korfbal met een goede sfeer langs de lijnen en een lente- of nazomerzonnetje boven een windstil sportcomplex. De laatste wedstrijden in oktober voldoen echter nooit aan deze verwachtingen. Afgelopen zaterdag was een schoolvoorbeeld van de nadelen van het veldkorfbal. Over het korfbalveld in Enschede raasde namelijk een straffe wind bij de wedstrijd tussen Rigtersbleek en Wêz Handich/DOW/TFS, en dit heeft automatisch gevolgen voor het niveau binnen de lijnen en de sfeer aan de zijkant.

Op basis van de resultaten van de afgelopen weken leek het alsof Wêz Handich/DOW/TFS naar de onderbreking tussen de veld- en zaalcompetitie snakte. Na een handjevol minimale nederlagen was CSL in de voorlaatste speelronde voor de onderbreking beduidend sterker dan de ploeg van Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema. Om deze negatieve spiraal te doorbreken mocht Teije Frits Benedictus – doorgaans aanvoerder van het tweede – voor het eerst dit seizoen zijn opwachting maken in de basisacht van de Ferwerda-formatie. Na een stevige warming-up en een motiverende voorbespreking van de coaches begon het vlaggenschip van de verenigingen uit Rottevalle, Eastermar en Drachtster Compagnie sterk aan de wedstrijd. Aanvallend werden de juiste kansen uitgespeeld en verdedigend wisten de blauwhemden op de juiste wijze de angel uit de aanvallen van de roodwitten te halen. Dit had als gevolg dat het digitale scorebord na vijftien minuten een 3-6 ruststand kon projecteren. Het restant van de tweede helft werd deze voorsprong echter niet uitgebouwd. In tegendeel, Rigtersbleek kwam terug in de wedstrijd en wist vlak voor het rustsignaal voor het eerst een voorsprong te pakken.

Na de thee wist Wêz Handich/DOW/TFS zich te herpakken. Fardau van der Wal kwam net snel tot scoren en na een gemiste strafworp bij de Enschedeërs egaliseerde Mark van der Wijk middels een afstandschot de score (8-8). Het bleek geen aanzet tot een doelpuntrijk tweede bedrijf, maar het weergeeft wel de verhouding tijdens de laatste dertig minuten van dit duel. Wêz Handich/DOW/TFS had duidelijk de overhand: aanvallend werden veel goede kansen gecreëerd en verdedigend werden de puntspelers van Rigtersbleek onder dusdanig veel druk gezet dat het geen verrassing hoefde te zijn dat de doelpuntenproductie van de thuisploeg laag bleef. Voornamelijk Teije Frits Benedictus wist zich op dit vlak te onderscheiden. Illustratief voor zijn verdedigende klasse was het aantal tegenstanders dat hij voorgeschoteld kreeg, hij hield namelijk drie verschillende heren op een doelpuntentotaal van nul. In de laatste twintig minuten wist de ploeg van Flokstra en Jellema langzaam maar zeker de winst naar zich toe te trekken. Alhoewel de spanning nooit compleet verdween, bleken de twee laatste treffers van Anne Zuiderveld uiteindelijk beslissend te zijn. De eindstand betrof uiteindelijk 11-12 in het voordeel van de Ferwerda-formatie.

Deze winstpartij heeft als gevolg dat de laatste plaats in de competitie weer is overgedragen aan AKC en OKO/BIES. Na de zaalcompetitie kan het in de laatste zes wedstrijden nog alle kanten op voor Wêz Handich/DOW/TFS. Ter voorbereiding op de zaalcompetitie zal de selectie tweemaal oefenwedstrijden spelen. Op zaterdag 13 november komt de selectie van Heerenveen op bezoek (19:00 uur de tweede teams en 20:30 uur de eerste teams) en op zondag 21 november gaat de combinatievereniging op bezoek bij Nic. in Groningen (14:00 uur en 15:30 uur). Tot dan!