Vroeg einde bekeravontuur Wêz Handich/DOW/TFS

Gepubliceerd op 16 september 2021 om 20:48

Bekerkorfbal, het blijft een bijzonder fenomeen. Tientallen teams die strijden om een beker die uiteindelijk altijd gewonnen wordt door LDODK, Mid-Fryslân, of een andere Hoofd- of Ereklasser. En toch voel je als speler bij iedere bekerwedstrijd het alles-of-niets-gevoel.

Woensdagavond 15 september 2021 stond de eerste ronde van de Jan Mulderbeker op het programma. De selectie van Wêz Handich/DOW/TFS reisde hiervoor af naar Zuidwolde om het op te nemen tegen ZKC ’19. Dit team bevindt zich in de unieke situatie dat het op het veld tweede klasse speelt en in de zaal maar liefst Overgangsklasse. Uiteraard kennen beide teams elkaar goed door het grote aantal onderlinge confrontaties in recente jaren. Het eerste van ZKC ’19 is een team dat bij uitstek over (bijna) alle schijven aanvallend gevaarlijk is, dat dynamisch korfbal wil spelen, en dat kan putten uit een groot aantal spelers met enige ervaring in het eerste team.

Bij de Rottevalle/Eastermar/Drachtster Compagnie-combinatie startte Hessel van der Heide in de basis voor Pieterroel Bouwmeester, die vanwege ziekteverzuim niet aanwezig kon zijn. Om 20:00 uur blies scheidsrechter L. Hut voor het startsignaal, maar bij de blauwhemden leek het alsof ze niet mee hadden gekregen dat de wedstrijd al begonnen was. Binnen de kortste keren stond er een 5-0 tussenstand op het digitale scorebord. Dit deed Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema doen besluiten om een time-out nemen, waarna een aantal tactische wijzigingen doorgevoerd werden en daarmee het spelbeeld gekanteld kon worden. In het restant van de eerste helft wist de Ferwerda-formatie aan de hand van de gebroeders Zuiderveld het verschil bij rust te verkleinen tot twee doelpunten (12-10).

De tweede helft hielden de teams elkaar goed in evenwicht, waarbij gezegd moet worden dat ZKC ’19 steeds haar voorsprong wist te behouden. De ploeg van Flokstra en Jellema wist tot meerdere malen toe de achterstand te minimaliseren, maar was niet in staat om langszij te komen. Op 17-13 leek de thuisploeg een beslissend gat te slaan, maar mede door een sterke invalbeurt van Monique Postma knokte Wêz Handich/DOW/TFS zich terug in de wedstrijd. In de slotfase herhaalde deze gang van zaken zich: ZKC ’19 bracht het verschil naar vier doelpunten (21-17), waarna de uitploeg weer terug kon komen (22-21). In de laatste aanval kon Anne Zuiderveld nog één ultieme poging produceren, maar deze ketste helaas uit de korf.

Al met al kan geconcludeerd worden dat Wêz Handich/DOW/TFS weer complimenten kan krijgen voor de wijze waarop ze zich hebben teruggeknokt in de wedstrijd, maar er moet ook geconstateerd worden dat de beginfase voor de tweede wedstrijd op rij zeer ondermaats was. Dit zal aanstaande zondag beter moeten, wanneer de uitwedstrijd tegen AKC op het programma staat. Uiteraard wordt het publiek bedankt voor de support in Zuidwolde en wensen we ZKC ’19 succes in het restant van de Jan Mulderbeker.