TFS/DOW/Wêz Handich moeizaam langs stug Oerterp/VKC

Gepubliceerd op 3 maart 2022 om 13:23

Op zaterdag 26 februari 2021 kwam TFS/DOW/Wêz Handich na twee vrije weekeinden in actie tijdens de tweede speelronde van de verkorte zaalcompetitie. Drie weken eerder werd de thuiswedstrijd tegen ASVD afgewerkt in MFC De Wier in Ureterp vanwege een defect scorebord in de Dúnoardhal in Houtigehage, nu speelde de Rottevalle/Eastermar/Drachtster Compagnie-combinatie wederom in dezelfde sporthal om op bezoek te gaan bij Oerterp/VKC. In het verleden vochten beide teams beladen duels uit waarbij de Ferwerda-formatie het merendeel van de tijd als winnaar uit de strijd kwam. Zowel TFS/DOW/Wêz Handich als Oerterp/VKC had hun openingswedstrijd van de zaalcompetitie verloren van respectievelijk titelfavoriet ASVD en outsider Hoogkerk. Met het oog op de play-offs was winst in dit duel dus noodzakelijk voor de ploeg van Harold Jellema en Jan Jouke Flokstra, die aan het eind van het seizoen zal vertrekken als hoofdtrainer bij TFS/DOW/Wêz Handich.

In de beginfase werd de uitspelende ploeg compleet overrompeld door de fysiek en vocaal aanwezige gastheren, via 2-0 pakte Oerterp/VKC een snelle 4-2 voorsprong. Pas op 7-8 wist TFS/DOW/Wêz Handich voor het eerst de leiding te nemen. Beide teams hadden het vizier op scherp staan in het eerste bedrijf en speelden in een hoog tempo, desondanks was het geen oogstrelend schouwspel voor het volop aanwezige publiek. Alhoewel de spelkwaliteit van een hoog niveau was, lag de wedstrijd door de fysieke duels met enige regelmaat stil, de eerste helft duurde inclusief alle onderbrekingen maar liefst 39 minuten. Zowel de thuis- als de uitploeg liet zich hier echter niet door uit het veld slaan, waardoor de indrukwekkende ruststand van 14-16 tijdens de rust op het scorebord prijkte.

Flokstra en Jellema hamerden tijdens de rustbespreking voornamelijk op de verdedigende afspraken, de pompeblêden maakten gedurende de eerste helft te veel fouten die tot standaardsituaties leidden (waar Jisse van der Schaaf en Gerben Jan Visser namens Oerterp/VKC dankbaar gebruik van maakten) en gaven bepaalde speerpunten niet genoeg druk. Aanvallend liep het spel, getuige het aantal doelpunten, als een trein, dus daar was tot dusver weinig op aan te merken.

De tweede helft kende eenzelfde verhouding in spelniveau als haar voorganger, TFS/DOW/Wêz Handich kwam over het algemeen tot meer kansen vanuit een dynamisch spel, waar Oerterp/VKC op opportunistische wijze scorend bij kon blijven. Toch wist de Ferwerda-formatie langzaam maar zeker uit te lopen naar een verschil van vier doelpunten (19-23) met nog vijf minuten op de klok. Een moegestreden Oerterp/VKC perste nog één poging eruit om het gat te dichten, maar de 21-24 van Anne Zuiderveld was uiteindelijk de genadeklap om de ploeg van Johan van Tilburg op de knieën te krijgen.

Samenvattend was Oerterp/VKC – TFS/DOW/Wêz Handich een traktatie voor het volledig teruggekeerde publiek van beide teams, een wedstrijd met mooie acties, veel strijd, en die spannend was tot de laatste minuten. Het achttal van Flokstra en Jellema zal haar niveau moeten opkrikken om de ambitie om de play-offs te halen werkelijkheid te maken. Aanstaande zaterdag treft de Rottevalle/Eastermar/Drachtster Compagnie-combinatie koploper Hoogkerk, dat verrassenderwijs met 19-20 van ASVD won afgelopen weekend. Het duel tussen deze twee teams start om 19:30 uur in de Blaashal in Hoogkerk en zal onder leiding staan van scheidrechter R. Deen.