TFS/DOW/Wêz Handich bindt Hoogkerk strakker aan de zegekar

Gepubliceerd op 14 maart 2022 om 20:18

Op zaterdag 12 maart 2022 was de Dúnoardhal in Houtigehage voor het eerst sinds maart 2020 de locatie om een thuiswedstrijd van TFS/DOW/Wêz Handich te bezichtigen. Na een afgebroken competitie, een niet-gespeeld seizoen, en een duel waarin uitgeweken werd naar De Wier in Ureterp was de Houtigehaechster sporthal nu de aangelegenheid om de Drachtstercompagnie/Eastermar/Rottevalle-combinatie in actie te zien tegen Hoogkerk. In het voorgaande speelweekend troffen beide teams elkaar in de Blaashal in Hoogkerk, waar de ploeg van Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema uiteindelijk met 18-21 zegevierde. Tijdens de vorige ontmoeting was Pieterroel Bouwmeester nog de uitblinker met acht doelpunten, maar ditmaal was de routinier afwezig. Hij werd in de basisopstelling vervangen door Hessel van der Heide. Verder was er wederom een basisplaats voor Aline de Boer, die de geblesseerde Betty Jansma verving.

De technische staf van TFS/DOW/Wêz Handich had de spelersgroep voorbereid op een tactisch steekspel, maar vanaf het startsignaal van scheidsrechter H. Schuitema herhaalden dezelfde patronen als de week tevoren zich in een andere setting. De Ferwerda-formatie kwam op een vroege 2-0 voorsprong en liep enigszins eenvoudig uit naar een verschil van drie doelpunten op 8-5. Hoogkerk bewees echter wederom een taaie tegenstander te zijn en vocht zich terug in de wedstrijd. Aangezien het noodschot van de al vroeg ingevallen Teun Zuiderveld net geen doel trof zochten de teams de kleedkamers op met een ruststand die perfect in evenwicht was: 11-11.

Flokstra en Jellema besloten in de pauze om Mark van der Wijk en Teije Frits Benedictus van vak te wisselen om het ene vak een aanvallende impuls te geven en de enige gevaarlijke heer van Hoogkerk in het andere vak uit te schakelen. Naderhand kan gesteld wordend dat deze ingreep uitstekend uitpakte. Alhoewel Hoogkerk vroeg in de tweede helft een voorsprong wist te pakken, behield de thuisploeg voortdurend controle en bepaalde het tevens ook het tempo van de wedstrijd. Hoogkerk speelde gehaast en voorspelbaar, waar TFS/DOW/Wêz Handich in staat was om in aanvallend opzicht een evenwichtig dieet van gedisciplineerd en vrij spel aan te houden. Het Friese vlaggenschip creëerde op 18-14 voor het eerst een voorsprong van vier doelpunten doormiddel van een knappe afstandstreffer van een excellerende Fardau van der Wal, waarna Anne Zuiderveld middels twee dode spelmomenten het verschil naar zes doelpunten tilde. Het verzet van Hoogkerk was gebroken en een aantal doorgevoerde wissels waren niet in staat om het tij te keren. In de slotfase vergrootte TFS/DOW/Wêz Handich onder toeziend oog van een fanatieke supportersschare het verschil naar maar liefst tien doelpunten: 27-17.

Deze winstpartij was cruciaal in de strijd om de play-offs, waarin Hoogkerk een forse tegenvaller te verwerken heeft gekregen. De ploeg van Raymond Witvliet heeft uitgesproken om de eerste plaats te willen bemachtigen, maar was tot tweemaal toe niet in staat om het vlaggenschip van de drie Friese samenwerkingsverenigingen te kloppen en heeft daardoor nog maar een geringe kans om het seizoen een vervolg te geven. Voor TFS/DOW/Wêz Handich staat aanstaande zaterdag de tweede ontmoeting met Oerterp/VKC op het programma, een aantal weken geleden bleek dit een extreem taaie en hardwerkende tegenstander te zijn, dus de enclave van Flokstra en Jellema is gewaarschuwd voor het gevaar van onderschatting. Deze wedstrijd heeft dezelfde aanvangstijd als de voorgaande: 20:00 uur in de Dúnoardhal in Houtigehage, publiek is uiteraard wederom van harte welkom!